Fodring af økologiske grise – bedre økonomi og miljø - (demo)
Formål: At fastholde Danmarks førerposition indenfor økologisk svineproduktion på baggrund af en forbedret produktionsøkonomi hos landmændene - samtidig med at miljøbelastningen pr. kg produceret kød reduceres.
Målet er at øge produktionen af økologiske slagtesvin med mindst 40 %, svarende til mindst 43.000 stk., inden udgangen af 2018 samt reducere foderforbruget med mindst 5 % i de besætninger med højest foderforbrug, her defineret som besætninger der bruger over 2000 FEsv/årsso og 3,0 FEsv pr. kg for slagtesvin.
Projektets fokus er at reducere foderforbruget i form af mindsket foderspild. Grundlaget for indsatsen er skaffet ved at indsamle erfaringer og viden fra de økologiske svineproducenter, relevante konsulenter mm. Selve indsatsen er en blanding af ændringer i udstyr og management i besætningerne. Der er iværksat en særlig indsats for at reducere spild, der skyldes skadedyr som rotter og fugle. Hos 4 producenter gennemføres fra efteråret 2016 afprøvninger over 2 år for at reducere foderforbruget.
Udviklingscentret for Husdyr på Friland står for den overordnede projektledelse, og er projektejer i forhold til GUDP. SEGES-VSP og SEGES ØkologiInnovation er de to andre centrale videninstitutioner, der deltager i projektet. Nærværende ansøgning er en fælles ansøgning om medfinansiering fra Udviklingscentret og SEGES ØkologiInnovation.